Zwodniczo niekremowa kremowa sałatka Coleslaw

Zwodniczo niekremowa kremowa sałatka Coleslaw

Składniki:

  • 1 funt czerwonej lub zielonej kapusty (około ½ średniej główki)*
  • 1 duża marchewka, obrana i poszatkowana
  • 1 1/2 łyżeczki stołu sól
  • 1/2 małej cebuli mielonej
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 3 łyżki octu z czerwonego wina (w zależności od preferencji)
  • Pieprz czarny mielony
  • Instrukcja:

    1. Usuń zewnętrzne liście z główki (głowic) kapusty i pokrój na ćwiartki. Jeśli używasz jednego rodzaju kapusty, użyj wszystkich czterech ćwiartek, jeśli używasz dwóch różnych rodzajów kapusty, użyj dwóch ćwiartek każdej. Za pomocą ostrego noża weź każdy pokrojony w ćwiartki kawałek kapusty, odetnij i wyrzuć twardy rdzeń znajdujący się w środkowej dolnej części kapusty. Powtórz z pozostałymi ćwiartkami.
    2. Podziel kapustę na małe stosy liści, które spłaszczają się po naciśnięciu. Za pomocą ostrego noża pokrój każdy stos liści kapusty na cienkie strzępy. (Możesz również użyć robota kuchennego, aby szatkować kapustę mniej czasu, ale więcej potraw)
    3. Rzuć kapustę i posiekaną marchewkę z solą w durszlaku i ustaw na średniej misce.
    4. Odstawić do zwiędnięcia kapusty, co najmniej godzinę lub do czterech godzin. Opłucz kapustę i marchew pod zimną bieżącą wodą lub w dużej misce z lodowatą wodą, jeśli podajesz je od razu. (Uwaga Meg: przypadkowo pominęłam ten krok i dlatego nie doprawiłam na końcu solą. Wyszło dobrze, a szczerze mówiąc jest to jeden krok mniej, który musisz zrobić.) Naciśnij, ale nie ściskaj, aby odsączyć: osuszyć z papierowymi ręcznikami.
    5. Połącz kapustę, marchew, cebulę, majonez i ocet w średniej misce; obtoczyć i doprawić solą i pieprzem do smaku.
    6. Podawać schłodzone lub w temperaturze pokojowej.